Moje oblíbené Struny Podzimu mě před pár roky oslovily s dalším textem. Otázky pro Cassandru Wilson jsem posílal po mailu. Není proto divu, že interview je takové jakési ehm… Mailové.

 

V Praze a České republice jste poprvé, jaká jsou vaše očekávání?

Návštěva Prahy je pro mě opravdovým potěšením. Je to město plné kultury a historie a na vystoupení v něm se skutečně těším.

 

Kdo je kromě spoluhráčů vaší hlavní inspirací?

Moje hudba v sobě nese vlivy všech, kteří přišli přede mnou – Carmen McRae, Betty Carter, Milese Davise, Dizzy Gillespieho a mnoha dalších. V hlubším smyslu moje umění samozřejmě vychází z vlastních zkušeností a duchovních prožitků.

 

Jak se vám na vašich nahrávkách daří dosáhnout takové pestrosti a kompaktnosti zároveň?

Na mojí nejnovější nahrávce Loverly pro nakladatelství Blue Note jsem se snažila zařadit jazzové standardy, které jsou pro mne důležité, a zároveň jsem v několika písničkách chtěla trochu projevit svůj skladatelský rukopis. Proces nahrávání desky byl velmi organický a výsledek mě moc těší.

 

Deska Loverly prozrazuje etnické vlivy, především z Afriky. Daří se vám dostat se pomocí tradičních afrických rytmů blíže ke svým kořenům?

Moje nova deska je především kolekcí jazzových standardů, což v určitém smyslu vlastně návrat ke kořenům znamená. Je na ní ale také pár autorských kompozic, které africké vlivy prozrazují. Na mysli mám především skladbu Arere, která byla napsána pro božstvo Ogun. Je to duchovní a náboženská záležitost. Návrat ke kořenům byl pro mě jako Afroameričanku vždy velmi důležitý.

 

Mohla byste popsat každého svého spoluhráče krátkou větou?

Nevím, jestli vůbec lze popsat mé spoluhráče v krátké větě, ale všichni jsou uznávaní a mimořádně kreativní hudebníci. Dokážou uchopit zvuk, který slyším ve své hlavě a přeměnit ho v realitu. Často u toho ovšem neskončí a vedou hudbu do úplně nových a naprosto neprobádaných končin. To mi dodává hodně energie.

 

Jakou další hudební oblast mate v plánu prozkoumat?

Myslím, že budete muset počkat a uvidíte sami. Ani já sama v tom zatím nemám jasno. Vždy se dá najít neprozkoumané území a já se těším na další překvapení.